Vaalikevät 2025: Taistelu kulttuurin puolesta

Stand-up-esityksessä pohdittiin, miksemme ole järkyttyneempiä maailmanlopusta? “I think we all know in our hearts that we did everything we could. We brought our own bags”. Koomikko oli kyllä hauska, mutta osui arkaan paikkaan. En pystynyt nauramaan. Joskus haluaisin vain sulkeutua pieneen tilaan pianon, kynän ja keksien kanssa. Säveltää siellä protestilaulujani ja nauttia ilmaisuni nokkeluudesta, tai siitä kuinka melodia istuu sointukiertoon. Siellä voisin ottaa turvallisesti kantaa ja osoittaa rohkeutta.
Tilaa kulttuurille
En olisi osannut kuvitellakaan, että tulee se päivä, jolloin länsimainen demokratiamme on uhattuna. Ehkä pidät minua naiivina, varmasti olenkin. Olen saanut elää turvallista elämää joutumatta miettimään, ovatko näkemäni uutiset totta vai ei? Ollut kuplaan käärittynä. Tuo kupla on nyt puhjennut ja olen joutunut ulos piano, kynä ja keksit kainalossani.
Vaaliteemani ovat hyvinvointi, luonto, sekä kulttuuri ja taide. Kahta ensimmäistä olen edistänyt kirjoittaen näytelmiä ja lyriikoita aiheista kuten syömishäiriöt, perheväkivalta, seksuaalinen häirintä, ilmastonmuutos, kansalaisrohkeus ja oikeudenmukaisuus. Kolmas teemani, kulttuuri ja taide, on ollut se työkalu jolla olen tuonut haluamani muutokset näkyväksi. Tämän työkalun on oltava olemassa myös tulevaisuudessa.
Tutkimukset osoittavat yhä uudelleen, että taiteen ja kulttuurin kautta rakennetaan kestäviä, avoimia ja demokraattisia yhteiskuntia. Tiedämme, että panostus kulttuuriin auttaa lisäämään ihmisten tietoa ja ymmärrystä toisiaan kohtaan. Tiedämme myös, että kulttuuritapahtumat vaikuttavat myönteisesti kunnan talouteen. Ihmiset ovat kautta aikojen luoneet tarinoita tulkitakseen todellisuutta ja vaikuttaakseen ympäristöönsä. Nämä tarinat ovat historiallinen muistimme. Kulttuuria on kaikkialla arjessamme, televisiossa, seinillä, korvissa, näytöillä, puistoissa. Miksi meidän yhä täytyy todistella, että kulttuuria ja taidetta tarvitaan?
Tulevaisuudenuskon parantaminen konkreettisin teoin
Sitran tutkimuksen mukaan ilmastokriisi vaikuttaa eniten nuorten uskoon tulevaisuudesta. Tutkijat sanovat, että meidän on luotava lisää näkökulmia toivottuihin tulevaisuuksiin. Taide toimii usein yhteiskunnan peilinä, mutta se voi olla myös kaleidoskooppi eri tulevaisuuksille. Musiikin, näyttämöesitysten, muotoilun ja muun taiteen kautta voimme houkutella ihmisiä sitoutumaan ja olemaan rohkeita.
Tulevaisuudenuskon parantaminen konkreettisin teoin tarkoittaa, että rahaa budjetoidaan kulttuuriin ja taiteelle. Panostetaan mm. saavutettaviin konkreettisiin tiloihin, joissa freelancerit voivat työskennellä ja ennen kaikkea tunnustetaan kulttuuri vakavasti otettavana hyvinvointiyhteiskuntamme edistäjänä – kulttuurin tulee olla edustettuna päätöksentekopöydissä.
Kun kulttuurimäärärahoja leikataan valtion budjetista, vastuu kulttuurista lankeaa yhä enemmän kaupungeille ja kunnille. Nyt jos koskaan on kunnallisvaaleissa valittujen joukossa oltava edustajia, jotka taistelevat kulttuurin puolesta.
Mia Hafrén, näyttelijä, muusikko, terapeutti, yrittäjä. Sitoutumaton RKP
Ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä (618)
Tämä blogiteksti on osa näyttelijäehdokkaiden näkyvyyttä vaalikeväänä 2025. Teksti on yksittäisen ehdokkaan näkemys eikä edusta Näyttelijäliiton virallista kantaa.
Kunta- ja aluevaalit järjestään 13.4.2025. Kotimaassa voi äänestä ennakkoon 2.-8.4.2025 ja ulkomailla 2.-5.4.2025.
Tutustu Näyttelijäliiton vaalikevään teemoihin tästä ja käy lukemassa ehdokkaiden vastauksia liiton ehdokasgalleriasta.