Vaalikevät 2025: Kulttuurista elinvoimaa

Porin kaupunki on Suomen 10. suurin kaupunki, jolla on pitkä historia läntisen Suomen kaupan paikkana ja teollisuuskaupunkina tärkeine sijainteineen rannikolla. Siinä missä historiassa monissa asioissa on Porissa saatettu onnistua, ei ole syytä haikailla menneeseen, vaan kohdistaa katse tiukasti tulevaan.
Kuten järkiään kaikissa kunnissa tällä hetkellä, myös Porissa talouden näkymät ovat vähintäänkin epävarmat. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa Pori on pitkään jo ollut ainoa muuttotappiollinen sellainen, vaikkakin viimeisimmän tietoni mukaan asukasluvun kehitys oli piirun verran positiivisen puolella vuoden vaihteessa. Tulevaisuudessa tärkeää on pystyä houkuttelemaan Poriin työikäistä väkeä, jolle erityisesti koulutus sekä merkitykselliset vapaa-ajanviettomahdollisuudet toimivat lumovoimatekijöinä.
Katse tulevaan
Porin tulevaisuuden kannalta käänteentekevää olisi palata keskusteluun oman korkeakoulun tai yliopiston saamiseksi kaupunkiin. Nykyisellään Yliopistokeskus ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ovat toki korkea-asteen tarpeita palvelleet menestyksekkäästi, mutta tärkeää olisi pyrkiä lisäämään opiskelupaikkoja alueelle. Tämän ohella pitäisi pyrkiä takaamaan, että valmistuneet myös työllistyisivät lähelle.
Väkivirtoja hiljenevään kaupunkiin voitaisiin saada satsaamalla tapahtumiin ja kulttuuriin. Kuten muuallakin, on Porissa kaupunkikeskusta hiljentynyt kaupan keskityttyä ostoskeskuksiin ja automarketteihin. Tyhjillään tai vähällä käytöllä olevia tiloja tulisi voida tarjota tapahtumien, taiteilijoiden ja kolmannen sektorin käyttöön. Keskustan miljöötä tulisi päivittää viihtyisämmäksi, jotta se kutsuisi oleskeluun ja poikkeamiseen. Niin kutsuttujen kolmansien tilojen, eli paikkojen, jossa aikaa voi viettää joutumatta maksamaan siitä, määrä on vähentynyt, joka ilmenee turvattomuuden tunteen kasvamisessa kaupungilla liikkuessa.
Elintilaa tapahtumille
Luovien alojen tekijät saavat aikaan toistaan upeampia ja ihmeellisempiä luomuksia; tapahtumia, festivaaleja, konsertteja, esityksiä, näyttelyitä. Takaamalla kulttuurityölle riittävät resurssit, saataisiin verrattain maltillisillakin satsauksilla aikaan kokoaan suurempia seuraamuksia. Tapahtumat luovat mielikuvaa kaupungista, vahvistavat brändiä, houkuttelevat paikalle ihmisiä, jotka paikalla viipyessään kuluttavat myös palveluita. Kulttuurilla on taloudellisia kerrannaisvaikutuksia, joita tosin ei ole pystytty kovin tarkasti mittaamaan. Kulttuurilla on lisäksi hyvinvointia ja henkistä resilienssiä kasvattavia ominaisuuksia, joita puolestaan voidaan havainnoida. Minusta on hienoa, että Satakunnan hyvinvointialue on tunnistanut kulttuurihyvinvoinnin merkityksen. Tärkeää olisi saada edistettyä entisestään kulttuurin korvaamattoman tärkeää jälkeä psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kokonaisvaltaisena katalysaattorina.
Eloisa kulttuurikaupunki tarvitsee tiloja
On upeaa, että Porissa on kokoonsa nähden tavattoman virkeä ja monipuolinen taide- ja kulttuurielämä. Positiivisen ongelman muodostaa mm. Kulttuuritalo Anniksen tilojen riittämättömyys teatteriryhmien, kuorojen, kerhojen ja bändien toiminnalle. Olisikin tärkeää, että jo useita vuosia palloteltu, Palmgren-konservatorion yhteydessä toimineen Valimo-salin peruskorjaus saataisiin käynnistettyä. Toteutuessaan Valimo-sali tarjoaisi merkittävän helpotuksen toki konservatorion opiskelijoille, mutta myös teatteriharrastajille, keikoille, tapahtumille, Porin Lukion ilmaisutaidon linjan opetukselle ja monelle muullekin taholle. Valimon uudistus mahdollistaisi myös Palmgren-konservatorion musiikkiteknologian koulutukselle asialliset puitteet ja opetusympäristöt sekä kenties uuden tapahtumatekniikan koulutusohjelman lanseeraamisen.
Kaupungin päätöksentekoon kaipaisin edelleen lisää kuntalaisten osallistamista ja läpinäkyvyyttä. Tietyissä yhteyksissä edistystä on jo tehty suurinkin harppauksin, mutta esimerkiksi osallistavan rahoituksen (ns. hyvinvointirahan) leikkaaminen kokonaan on mielestäni suuri menetys, jonka toivoisin palautettavan.
Takaamalla luovalle elämälle elinkelpoiset olosuhteet, pidetään kaupunkikin elinvoimaisena.
Henri Välikangas, näyttelijä (FIA) Varavaltuutettu, Sivistyslautakunnan jäsen Pori, Vihreät (sit.)
Ehdolla kuntavaaleissa Porissa (164) ja aluevaaleissa Satakunnassa (2146)
Tämä blogiteksti on osa näyttelijäehdokkaiden näkyvyyttä vaalikeväänä 2025. Teksti on yksittäisen ehdokkaan näkemys eikä edusta Näyttelijäliiton virallista kantaa.
Kunta- ja aluevaalit järjestään 13.4.2025. Kotimaassa voi äänestä ennakkoon 2.-8.4.2025 ja ulkomailla 2.-5.4.2025.
Tutustu Näyttelijäliiton vaalikevään teemoihin tästä ja käy lukemassa ehdokkaiden vastauksia liiton ehdokasgalleriasta.