Valvåren 2025: Kamp för kulturen

Jag såg ett kort klipp av en stand-up komiker där han funderade på varför vi inte är mer upprörda över världens undergång. Han sa: I think we all know in our hearts that we did everything we could. We brought our own bags.
Han var väldigt rolig, men jag kunde inte skratta. Han träffade mitt i prick.
Ibland tänker jag att jag helst bara vill stänga in mig i ett litet utrymme men ett piano, en penna och lite kex. Där kunde jag sedan komponera mina protestlåtar och gotta mig åt hur finurligt jag uttrycker mig och hur fint melodin passar med ackordföljden. Där kunde jag tryggt ta ställning och visa mig modig.
Utrymme för kulturen
Jag har aldrig tänkt att det skulle komma en dag då vår västerländska demokrati är hotad. Kalla mig naiv, det stämmer säkert. Jag har fått leva ett tryggt liv och har aldrig behövt fundera på om nyheterna jag ser är sanna eller inte, jag har varit inlindad i en bubbla. Den bubblan har spruckit och jag tvingas ut ur mitt utrymme med kex, piano och penna under armen.
Mina valteman är välmående, natur och kultur. De två första har jag jobbat för genom att skriva pjäser och låttexter kring ämnen som ätstörningar, våld i hemmet, sexuella trakasserier, klimatförändring, civil kurage och rättvisa. Det tredje ämnet, kultur och konst, har varit mitt redskap för att påvisa de förändringar jag vill uppnå. Det redskapet behöver finnas också i framtiden.
Gång på gång visar forskning att via konst och kultur bygger man hållbara, öppna och demokratiska samhällen. Vi vet att kultursatsningar bidrar till att människors kunskap och förståelse för varandra ökar. Vi vet att kulturevenemang inverkar positivt på kommunens ekonomi.
Människor har i alla tider skapat berättelser för att tolka verkligheten och påverka sin omgivning. Dessa berättelser är vårt historiska minne. Kultur finns överallt i vår vardag, i tv-rutan, på väggar, i öronen, på skärmen, i parken. Varför måste vi gång på gång bevisa att kultur och konst behövs?
Konkreta handlingar för framtidstro
Enligt Sitras undersökning är klimatkrisen det som påverkar ungas tro på framtiden mest. Forskare säger att vi behöver skapa fler perspektiv på önskvärda framtider. Konsten fungerar ofta som en spegel av samhället, den kan också fungera som ett kalejdoskop för olika framtider. Via musik, scenföreställningar, formgivning och annan konst kan vi locka till engagemang och mod.
Konkreta handlingar för framtidstro handlar om att fortsätta budgetera pengar för kultur och konst. Det handlar också om att satsa på tillgängliga konkreta utrymmen för frilansare att arbeta i. Och framför allt handlar det om att erkänna kulturen som en seriös bidragare till vårt välfärdssamhälle – kulturen ska synas vid beslutsfattarborden.
När det skärs ner på kulturanslag i statsbudgeten faller ansvaret för kulturen i högre grad på städer och kommuner. Nu är det viktigare än någonsin att det bland de kommunalvalda finns representanter som kämpar för kulturen.
Mia Hafrén, skådespelare, musiker, terapeut, företagare. Obunden för SFP.
Kandidater i kommunalvalet i Helsingfors (618)
Detta blogginlägg är en del av skådespelarnas synlighet i valet våren 2025. Texten är den enskilda kandidatens åsikt och representerar inte Skådespelarförbundets officiella ståndpunkt.
Kommunal- och välfärdsområdesval förrättas den 13 april 2025, med möjlighet till förhandsröstning i Finland den 2-8 april 2025 och utomlands den 2-5 april 2025.
Läs mer om Skådespelarförbundets valteman här och kolla in kandidaternas svar i förbundets kandidatgalleri.